публикации събития автори колекция каталог download видео за проекта за контакти EN | BG join us on facebook

Началото на проекта ”Награди за съвременно българско изкуство на М-Тел” бе поставено през 2005 година с установяването на работна стратегия, чиято основна цел е представянето пред най-широк кръг българска и чуждестранна публика на избрани автори сред най-интересните изяви на български художници през изтеклата година. Събраната информация за конкурса се дискутира от жури, в чийто състав се включват съвременни художници и изкуствоведи, които освен активните си изяви на международната арт сцена имат и практика като преподаватели или организатори на събития в областта на съвременното изкуство. По този начин се гарантира един широк дебат, свързан с различни гледни точки на участниците през годините за селекцията на всяка една от изложбите. Важна част от проекта е издаването на каталог с подробно представяне на избраните автори. От 2009 година журито към конкурса включва и професионалисти, които живеят и работят в чужбина.

В четирите издания на проекта до 2010 участваха произведения на 180 автори, избрани от изложби през годината или създадени в зависимост от особеностите на архитектурната среда, в която се осъществяваше изложбата. На закриването се присъждаха три награди, а произведения на още шестима автори се откупуваха за колекцията на най-големия мобилен оператор в страната.

През 2006 година изложбата към първото издание на Награди за съвременно изкуство на Мтел бе осъществена в София (Галерията на СБХ) и във Виена (Кюнстлерхаус), с което бе дадено начало на разширяването на проекта извън границите на България.

През 2007 година експозицията беше номинирана с голямата награда на Салона на изкуствата в НДК.

Третото издание на конкурса се състоя през юни 2008 година в Пловдив. Изложбата, разположена на 2000 кв. м., бе подредена в част от старите тютюневи складове и Баня Старинна - зала към Центъра за съвременно изкуство. Кураторът за видео и фотография на престижния фестивал Арт Базел Марк Гльоде беше специален гост на събитието, в рамките на което представи две авторски селекции на видео в Баня Старинна и галерия ”Академия”, придружени с лекции и дискусии.

През 2009 година Варна беше домакин на поредното издание на конкурса, а склад №7 на промишленото пристанище се превърна в галерия за съвременно изкуство. Основна част от експонираните инсталации и скулптури в изложбата бяха подготвени специално за пространството на склада. В рамките на изложбата Иво Димчев представи пърформанса SOM Faves преди премиерата му в Берлин месец по-късно. По време на конкурса се състояха и концерти на групите Лот Лориен и Гравити Ко.

Куратор на изложбите към проекта е Ирина Баткова,

съорганизатор – галерия Витоша.

М-Тел Арт © 2006-2017 | Условия за ползване